De Limousin

In 2010 hebben wij een aantal Limousin pinken in de regio aangekocht. Wij hebben voor Limousins gekozen, omdat dit een erg sterk, sober en zelfredzaam ras is die dicht bij de natuur staan. Limousins krijgen hun kalfje bijvoorbeeld bijna altijd op natuurlijke wijze en zonder hulp. Het welzijn van onze dieren staat voor ons voorop, hier besteden wij dan ook veel aandacht aan.

Het Limousin rund is waar het bij ons om draait. Dit runderras komt oorspronkelijk uit de gelijknamige regio in Frankrijk. Ze zijn te herkennen aan hun roodbruine vacht met lichte ringen rondom de ogen en snuit. Omdat Limousins traag groeiende vleesrunderen zijn, zorgt dit voor een authentieke smaak van het vlees.

Quote | De Hiedbrink | Braamt | Gelderland
Wij houden onze runderen op een zo natuurlijk mogelijke manier. Onze Limousins lopen dan ook het grootste gedeelte van het jaar buiten.

Hoe wij onze Limousins houden

Onze Limousins lopen afhankelijk van het weer minimaal van april tot en met oktober buiten. De koeien kunnen dan dag en nacht in de weide grazen. Bijna alle dieren lopen samen in een familiekudde.

De kalfjes blijven minimaal 8 maanden bij hun moeder. In deze periode zogen de kalfjes hun moeder en leren ze bijvoorbeeld al vanaf 2 maanden hooi en gras te eten. Na 8 maanden zijn ze groot en oud genoeg om zelfstandig verder te groeien. Onze dekstier zorgt ervoor dat de koeien drachtig worden. De koeien brengen ieder jaar 1 kalfje groot. De koeien kalveren voor het eerst op een leeftijd van ongeveer 3 jaar.

In de winter staan de dieren op stal in ruime strohokken waar ze alle ruimte hebben. Elke dag wordt er een vers laagje stro in het hok gestrooid, zodat de koeien schoon en droog kunnen liggen. In het voorjaar strooien wij de vaste stromest uit de stal op het land, dit zodat het gras kan groeien. Deze hoogwaardige mestvorm is ook goed voor al het bodemleven.

Al het voer voor onze koeien komt van eigen grond of uit de regio. De koeien krijgen in de weideperiode alleen gras en hooi, in de winter krijgen de koeien naast hooi ook mais te eten. Wij gebruiken geen preventieve antibiotica bij onze dieren. Ons vlees is dan ook gegarandeerd antibiotica vrij.

Quote | De Hiedbrink | Braamt | Gelderland

Dierenwelzijn staat bij ons altijd voorop. De dieren hebben dan ook altijd alle ruimte, zowel in zomer als in de winter. Elk dier heeft bij ons een eigen naam en krijgt individueel aandacht.